DMR-logo

Het ‘DMR-ID team’ behandelt de aanvragen voor de uitgifte van nieuwe DMR-ID’s voor Nederland.

Op het moment dat een Nederlandse amateur een DMR-ID aanvraagt komt deze aanvraag terecht in de database van het ‘Digital Radio Amateur Registration System’. Dit systeem zal automatisch de aanvraag doorsturen naar het ‘DMR-ID team’ die voorts de aanvraag beoordeelt.

Regelmatig ontvangen wij onvolledig of verkeerd ingevulde aanvragen. Om te voorkomen dat de goedkeuring te lang op zich laat wachten vind je hieronder uitleg die de goedkeuring van de aanvraag zullen versnellen indien deze netjes wordt gevolgd. Lees bij voorkeur eerst even het hele proces door!

Klik HIER om de aanvraag te starten, onderaan de uitleg vind je de link nogmaals! Bij het aanklikken van deze link wordt je door enkele vensters geleid in drie stappen:

step1idteam

klik voor groot

Stap 1:

 • Vink het vakje “register services for an individual callsign (no repeater!)” aan.
 • Bij “Callsign” vul je uiteraard je eigen call in.
 • Na het bevestigen met “OK” ga je verder met stap 2.

 

 

step2idteam

klik voor groot

Stap 2:

 • Vink het vakje “Request a DMR-ID to use a DMR-network” aan.
 • Bevestig dit met “OK” en vervolg jouw registratie met stap 3.

 

 

step3idteam

klik voor groot

Stap 3:

Het is erg belangrijk om de gegevens hieronder exact in te vullen conform de uitleg hieronder.

 • First name: voornaam
 • Surname: achternaam
 • Nickname: je roepnaam, bijvoorbeeld Jan, Piet, Klaas enz. (dus niet je callsign!). De Nickname is de naam zoals deze zal verschijnen op alle Dashboards, lijsten e.d welke op diverse internetpagina’s zijn te raadplegen. Ook onze ‘pluggenbouwers’(de programmering van je zendondvanger) gebruiken deze lijsten in de door hun gemaakte codepluggen, en om deze mannen te vriend te houden is het dus zaak dat je hier je echte roepnaam invult!
 • Email Adress: je eigen email adres. Deze wordt nóóit verder verspreid. Als je stap 3 volledig hebt doorlopen zal gecontroleerd worden of dit een geldig email adres is. Zonder een geldig e-mail adres kom je niet verder!
 • Country: staat al op Nederlands.
 • Region: de provincie waarin je woont. Het juiste invullen hiervan is van belang voor de uitgifte van het juiste DMR-ID.
 • City: vul hier je woonplaats in.
 • Zip code: postcode.
 • Comment to the admins: Dit veld kan je leeg laten.
 • Please upload a copy of the license document: Door op het browse knopje te klikken kan je op je eigen computer zoeken naar het gescande kopie van jouw radiozendamateur registratie document. Dit is een scan van het Registratiebewijs Amateur Vergunning  óf Radio Amateur Station Licence document.LET OP: op deze documenten staat je BSN-nummer. Wij hoeven dit nummer niet van je te weten, en uit privacy overwegingen raden we je nadrukkelijk aan om ervoor te zorgen dat deze NIET zichtbaar is op de scan die je bijvoegt bij de aanvraag ! Alle verdere informatie moet uiteraard wel zichtbaar blijven, anders kan je aanvraag niet worden uitgevoerd.
 • Bevestig dit formulier met “OK”.

Nu zal gecontroleerd worden of je alle gegevens juist hebt ingevuld. Indien dit niet het geval is krijg je hier een melding van en kan je dit aanpassen. Is alles wél goed ingevuld, dan zal je aanvraag automatisch verstuurd worden. Het ‘DMR-ID team’ streeft er naar om binnen 48 uur je aanvraag in behandeling te nemen:

 • Gecontroleerd wordt of jouw callsign voorkomt in de Roepletterlijst van het Agentschap Telecom.
 • Gecontroleerd wordt of de aanvrager al niet in het bezit is van een DMR-ID.

Indien alles in orde is zal je aanvraag worden goedgekeurd en ontvang je automatisch een email ter bevestiging met daarin de definitieve toekenning van jouw eigen DMR-ID. Bewaar deze bevestiging goed!

Mochten er zaken zijn waaraan getwijfeld wordt dan zullen we altijd per email kontakt opnemen. Een aanvraag wordt dus nooit zomaar verwijderd, alleen de goedkeuring kan in zo’n geval iets langer op zicht laten wachten. Het is dus belangrijk dat alle gegevens nauwkeurig worden ingevuld en dat bij er eventuele vragen wel een terugkoppeling wordt gegeven, zolang deze er niet is blijft de aanvraag op ‘hold’ staan. Mocht je na een week nog geen bevestiging of email hebben ontvanger dan kan je altijd kontakt opnemen met het ‘DMR-ID team’ via email: id-team@hamdigitaal.nl.

Je kan nu je registratie uitvoeren, klik HIER om de aanvraag te starten. Vergeet niet om later ook stap 4 hieronder uit te voeren!

Stap 4:
Na het ontvangen van jouw DMR-ID is het belangrijk dat je de registratie zelf afrond! Dit doe je door jezelf aan te melden op de ‘Self-Care’ pagina van http://cloud.dstar.su. Hierdoor kan je volledig van alle features van het BrandMeister netwerk gebruik maken.

DMR-ID wijzigingen.
Ben je al in het bezit van een DMR-ID maar zijn er zaken die gewijzigd moeten worden zoals bijvoobeeld het e-mail adres, emigratie, opheffen callsign of andere zaken van jouw registratie: stuur dan even een bericht naar het ‘DMR-ID team’ via email: id-team@hamdigitaal.nl en geef hierin kort maar duidelijk aan welke wijziging je wenst!

DMR-ID opheffen of Silent Key
Wil je jouw DMR-ID opheffen of is een andere radiozendamateur  ‘silent key’? We willen dit dan erg graag van je weten! Stuur in dat geval eveneens een e-mail aan het ‘DMR-ID team’ op id-team@hamdigitaal.nl. In het geval van een silent key is het als vanzelfsprekend wel noodzakelijk dat informatie meegezonden wordt waaruit de SK blijkt. Wij zullen er voor zorgen dat zijn/haar DMR-ID wordt geblokkeerd, en dus niet meer zichtbaar is in de lijsten, en ook niet meer wordt uitgegeven.