Over PI2NOS…

In de nacht van zondag 28 oktober op maandag 29 oktober is PI2NOS opnieuw geactiveerd. Stichting Scoop Hobbyfonds doet met deze her-ingebruikname een dringende oproep aan iedereen die van deze prachtige repeater wil genieten:

Het opnieuw inschakelen van Nederlands meest omvangrijke repeater doet Hobbyscoop met vertrouwen in de radio-amateurdienst. Over de afgelopen week is de stichting overstelpt met steunbetuigingen door radiozendamateurs en vele luisteraars waardoor wij ervan overtuigd zijn dat PI2NOS een belangrijke rol vervult in radiohobby kringen. Op de achtergrond heeft Hobbyscoop een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor we hopen dat het een beetje beter gaat. Het grootste aandeel zal echter van de gebruikers van PI2NOS moeten komen. De volgende reactie die we tegenkwamen sprak ons erg aan, de spijker op z’n kop:

Dat PI2NOS uiteindelijk QRT is gegaan verbaast me niet, een dergelijk repeater-systeem met gigantisch bereik en enorm ‘grote oren’ trekt nu eenmaal een diversiteit van personen aan.. Ik zie het als een soort afspiegeling van de huidige maatschappij waarbij er lieden zijn die continu tegen de draad in gaan, én er personen zijn die iedereen en alles maar willen controleren, kleineren of corrigeren. Dat botst! Los daarvan werd PI2NOS een soort spreekbuis voor een select gezelschap amateurs die zich misschien dan wel aan de machtiging-voorwaarden houden maar wel héél vaak of lange periodes de repeater bezetten/bezitten zonder dat ze eigenlijk iets te vertellen hebben of met keer op keer dezelfde eindeloze discussies en/of onderwerpen. Blijkbaar roept dit bij menig  “gebruiker” irritatie, jaloezie en frustratie op en is een trigger tot geklier van sommigen. Hierop wordt vervolgens weer “corrigerend” gereageerd waardoor de (anonieme) klier de aandacht en zijn zin heeft!

Wat mij (persoonlijk) nogal eens stoort in de diverse berichtgevingen is dat er een hele horde amateurs zijn die zich geroepen voelen om vooral te schreeuwen en te roepen hoe ze deze verstoorders gingen opzoeken en aanpakken. Bijna een regelrechte uitdaging, die dit geklier alleen maar in de hand werkt. Het is absoluut doodzonde om te zien dat zo’n mooi initiatief en technisch hoogstaand project, waarin gigantisch veel tijd en energie is gestoken, om zeep wordt geholpen door een handjevol individuen. Om nu enkel het AT op zijn verantwoordelijkheden te wijzen is te kortzichtig. Ik vind het heel jammer maar een deel van de ‘vaste’ dagelijkse gebruikers zal ik zeker niet missen. Misschien helpt het hierin dat ie een poosje uitgaat…

We leven in een tijd waarin verdraagzaamheid en flexibiliteit helaas niet langer de gewoonste zaak van de wereld is. Toch is onze radiohobby erg afhankelijk van het respect en de ruimte die we voor elkaar hebben. Hobbyscoop bouwt systemen omdat deze technisch innovatief zijn en ze onze radiohobby hopelijk een klein beetje leuker maken. Wanneer iedere radiozendamateur PI2NOS op een bewuste manier weet te gebruiken met ware HAM-spirit en een voorliefde voor techniek kan iedereen nog lang van dit bijzondere medium genieten…

Geheugensteuntje nodig? Lees dan eens rustig onderstaande pagina’s door:

Eerste hulp bij QSO’s

Spelregels