PI2NOS zendt nu ook uit vanuit Goes!

tv toren Goes
Via de zender in Hilversum bood PI2NOS al een uitermate aantrekkelijk dekkingsgebied. Vanaf nu is dit gebied verder uitgebreid met een zender die is opgesteld in de Alticom toren in Goes. Vanuit Goes zendt PI2NOS uit vanaf omstreeks 140m hoogte met een gelijkwaardige configuratie als die in Hilversum. Ontvangen doen we in Goes niet; vanwege sterke Digitenne signalen direkt nabij is dit vrijwel onmogelijk op het huidige opstelpunt. Wel wordt nog onderzocht of we op een andere plek een antenne voor ontvangst kunnen opstellen.

De zenders die nu in gebruik zijn worden gebruikt in een co-channel opstelling wat betekent dat frequentie, audio latency, deviatie en LF frequentie response exact gelijk zijn. Enige tuning ter optimalisatie wordt in de komende dagen nog uitgevoerd. De co-channel techniek bestaat uit een software regelsysteem die gebouwd is rond Svxlink en is ontwikkeld door Rob, PE1CHL. Dezelfde technologie is ook in gebruik bij PI3UTR.

De opbouw vandaag werd enthausiast ondersteund door het repeaterteam van PI3GOE. Joost en Martijn staken een welkome helpende hand toe en tegelijk kon ook gewerkt worden aan een Hamnet uitbreiding, die zal bestaan uit de verbinding tussen Goes en Zierikzee. Op deze wijze worden de PI2NOS ontvanger in zierikzee en de DMR repeater PI1ZLD via Hamnet aan de verdere systemen gekoppeld.

In de komende weken zal verder worden gewerkt aan de verbetering van PI3GOE én aan een opstelpunt voor PI3UTR, die op de zelfde lokatie opgesteld zal gaan worden. Hiertoe moet nog het nodige antennewerk verzet worden en zal technologie worden voorbereid om beide systemen via dezelfde antennes te laten werken.

Het bereik van PI2NOS in Goes beslaat geheel Zeeland tot en met het zuiden van Rotterdam en richting oost kan de zender tot voorbij Breda goed waargenomen worden.