André Kuipers spreekt met scholieren op 2 meter

Reeds eerder kon je op Hobbyscoop.nl lezen dat ESA een wedstrijd heeft uitgeschreven voor scholieren waarmee een “live chat” gewonnen kon worden met André Kuipers tijdens zijn verblijf in het International Space Station die zo’n 400 kilometer boven de aarde cirkelt.

zeghetissVandaag was het eindelijk zover. Om ongeveer 10 uur vanmorgen kwam het ISS binnen het radiobereik van Nederland. Voor de verbinding werd gebruik gemaakt van radiozendamateurs die bij ESA een speciaal station hadden ingericht. Op de 2 meter frequentie 145.800 MHz stuurde André de radiosignalen naar beneden terwijl de uplink frequentie niet bekendgemaakt was om de discipline te bewaren. De winnende scholieren (varierend van groep 4 tot groep 8) hadden van tevoren de vragen ingediend via de speciaal hiervoor opgezette website van ESA, “zeg het ISS“.

deltacrewDe communicatie verliep vlekkeloos, en het radiocontact genoot een brede belangstelling onder zendamateurs. Omdat het ISS relatief laag boven aarde hangt kon reeds met vrij eenvoudige ontvangstapparatuur geluisterd worden naar de bijzondere verbinding.

Ongeveer 17 minuten na aanvang van het gesprek was het alweer over met de pret omdat het ISS in haar baan rond de aarde weer uit het gezichtsveld van Nederland verdwenen was. De scholieren kunnen echter terugkijken op een zeer geslaagde en heel bijzondere ochtend.

Stichting Scoop Hobbyfonds heeft opnames kunnen maken van de communicatie van André. deze opnames kun je hier beluisteren. Omdat de uplink frequentie niet vrijgegeven was hoor je alleen de antwoorden op de door scholieren gestelde vragen. Deze vragen laten zich natuurlijk eenvoudig raden…